Kako isprojektovati funkcionalnu kuhinju
Projektovanje kuhinje počinje sa planiranjem i obuhvata nekoliko faza. Prva faza projektovanja kuhinje uključuje analizu prostora, merenje dimenzija i identifikaciju potreba korisnika. Razmatranje funkcionalnosti, poput rasporeda radnih površina, skladištenja i cirkulacije, ključno je za optimizaciju prostora.
Projektovanje kuhinje je podrazumeva i balansiranje između funkcionalnosti, estetike i individualnog stila klijenta. Pažljivo planiranje, kreativnost i korištenje inovativnih tehnologija ključni su za stvaranje kuhinje koja će biti srce doma i mesto gdje se rađaju nezaboravni trenuci. Projektovanje kuhinje obuhvata planiranje rasporeda aparata za kuvanje, sudopera i frižidera koje omogućavaju efikasnost u svakodnevnom radu u kuhinji.
Kuhinja je sastavni deo svakog enterijera. Bilo da je mala ili velika ona ima svoju funkciju. Veličinu kuhinje određuje veličina prostora, namena (stambeni ili poslovni prostor) kao i broj korisnika. Ako ste na početku projektovanja enterijera ili pravite rakonstrukciju možete je u enterijeru pozicionirati prema svojim potrebama. Obratite pažnju da vam kuhinja bude što bliže ulaznim vratima kako bi namernice što pre odložili na radnu površinu. Nije praktično da prolazite kroz ceo stan da bi stigli do kuhinje. Postavite kuhinju tako da bude pre svega funkcionalna, a to znači da raspored ugradnih elemenata počne sa radnom površinom i da se između sudopere i ugradne ploče takođe nadje radna površina.
Frižider takodje treba da bude u blizini. Možete ga postaviti pored pećnice neće se pregrejavati ako napravite dobar ventilacioni kanal za pećnicu i frižider. Prvu razliku koju pravimo je da li je samostojeći ili ugradni, pa zatim sve ostalo. Ugradni imaju manju zapreminu, dok su nesumljivo lepši za konačan izgled kuhinje. Samo stojeći su veče zapremine i obično su dublji, pa izlaze iz linije kuhinje. Kako pomiriti ove dve činjenice? Rešenje se nalazi u dodatnom podpultnom frižideru koji može da vam poveča količinu smeštajnog prostora. Taj mali frižider možeta smestiti u kuhinju ali i na neko drugo mesto u blizini. U njega možete odlagati zalihe hrane koje kasnije možete prebaciti u veliki frižider.
Pećnica je idealno da bude iznad radne površine i da u blizini ima površinu za odlaganje pleha. U toj visini je preglednost pećnice bolja i olakšano je rukovanje i održavanje. Ako pećnicu postavljate ispod radne površine iskoristite prostor od 15cm između pećnice i sokle da napravite fioku za odlaganje plahova ili kuhinjske rukavice. Nije praktično stavljati vrata na obaranje jer je prostor ispod uzan, dubok i nepristupačan za skladištenje i održavanje.
Za pećnicu elektro instalacije postavite u gornjoj zoni zato što neke pećnice imaju dubinu 55-56cm npr BOSCH pa će ih utičnica odbiti i gurati napred. Ako pećnicu postavljate ispod kuhinjske radne ploče onda je to visina od occ 85cm, a ako je iznad radne ploče visina utičnice treba da bude cc 170cm.
Sudoperu i ugradnu ploču nikako ne treba postaviti na suprotne krajeve radne površine, u pripremi hrane pravite previše koraka od jedne do druge tačke i time produžavate vreme pripreme hrane i dodatno prljate kuhinju. Sve to pod uslovom da vam kuhinja ima bar 2m u nizu. Za manje kuhinje važe ista pravila sa naravno odstupanjem kako prostor uslovljava od slučaja do slučaja.
Sudomašinu treba postaviti što bliže sudoperi uglavnom je to ispod ocednika ako je sudopera sa oceđivačem ili neki slobodan element pored elementa za sudoperu. Ako ste se odlučili za ugradnu sudomašinu vodite računa da se iza sudomašine ne nalaze priključci za vodu i struju jer se ugradna sudomašina montira skroz do zida pa bi joj takvi priključci smetali da priđe zidu. Najbolje je da se priključci potrebni za sudomašinu postave u element pored npr. element za sudoperu. Ovo pravilo važi za sve ugradne aparate (pećnica, frižider itd).
U elementu gde se nalazi sudomašina možete postaviti i ugradnu kantu za otpatke. Ima više modela u zavisnoti od veličine elementa. Sve su poklopcem, koji se zatvora kada su vrata elemanta zatovrena i obratno. U elementu za sudomašinu možete postaviti i fioku za odlaganje kesa za smeće i ostalih sredstava za čišćenje.
Ugradne ploče za kuvanje ugrađuju se u radnu ploču. Neke ugradne ploče imaju mogućnost da se utope u radnu ploču. Njihovo staklo mora biti ravno sa malim radijusima na uglovima. Na radnoj ploči CNC mašinom se pravi otvor koji mora biti u odnosu na ploču 2-3m veći. Taj mali zazor između ugradne ploče i radne ploče popunjava se silikonom u boji ploče. Taj prostor koji se ostavlja je neophodan jer se ploča za kuvanje prilikom upotreba zagreva pa joj je potreban prostor. U suprotnom može doći do pucanja ugradne ploče za kuvanje.
Aspirator uvek postavite bez obzira da li imate ili nemate prirodnu ventilaciju. Neophodno je da se para koja se formira prilikom kuvanja odmah kanališe. U suprotnom para se zadržava po elementima i vremenom se oštećuju. Ako vam se ipak desi da na frontovima ili korpusima vidite kondenzovanu paru, očisitite odmah suvom krpom. Tako ćete sprečiti da voda ošteti elemente,
Nije toliko bitno da kuhinja ima prirodnu ventilaciju radi boljeg provetravanja, zato što na tržištu postoje odlični aspiratori koji mogu vrlo efikasno da aspiriraju vazduh prilikom pripreme hrane.
Kuhinje se sve više otvaraju prema dnevnom boravku i trpezariji tako da čine jednu jedinstvenu celinu stambenog prostora. Postale su sastavni deo enterijera i sve više se vodi računa o njihovom spoljnom izgledu odnosu boja i rasporedu elemenata. Zato pametno projektujte svoje kuhinje kako bi što dugo uživali u njoj.
Projektovanje kuhinje po meri obuhvata detaljnu kompjutersku, fotorealističnu 3d vizuelizaciju. Ukoliko želite našu pomoć, pišite nam.