Da li je open space dobro rešenje za vaš stan?
Koncept open space ili otvoreni prostor prvi put se pojavio 1950 godine. Veliku popularnost doživljava devedesetih godina prošlog veka koja još uvek traje. Cilj ovog koncepta je da se poveća iskorišćenost prostora, spajanjem dnevne sobe, kuhinje i trpezarije u jednu veliku zajedničku prostoriju bez pregradnih zidova.
Poslednjih godina se dosta primenjuje u novogradnji jer pri kupovini stana uz malu kvadratutu možete da dobijete veću strukturu stana. Sem u komercijlanom smislu njegove prednosti se ogledaju i u tome da smo ovakvom organizacijom prostora dobili bolje povezivanje članova porodice, lakše čuvanje dece, bolju organizaciju velikih okupljanja i veću osvetljenost prostora.
Da bi ovakav način organizacije prostora zaživeo u velikoj meri omogućili su nam savremeni i jaki aparati za aspiraciju prostora, kao i razni prečišćivači vazduha. Pomoću kojih sprečavamo da se miris pri spremanju hrane šire dalje po prostoriji i zadržava u manje provetrnim uglovima enterijera.
Kuhinje u open space konceptu imaju u svojoj organizaciji ostrvo ili poluostrvo. Oba rešenja su dobra, jer daju vizuelnu širinu prostoru i kuhinja izgleda prostranije i sagledivije iz pozicije dnevne sobe. Koje rešenje je najbolje za vaš prostor u najvećoj meri zavisi od kvadrature vašeg prostora, vaših potreba, životnih navika i rituala. Najbolji savet možete da potražite od vašeg arhitekte kojeg možete da angažujete za dizajn enterijera.
Poluostrvo je produžetak radne površine u visini donjih kuhinjskih elemenata. Daje vam mogućnost da u nastavku formirate trpezariski sto što daje bolju iskorišćenost prostora u slučajevima kada nemate mogućnost da trpezariski sto formirate kao posebnu celinu. Širina gornje ploče se kreće od 80-100cm.
Ostrvo je samostana kuhinjska celina centralno postavljena u odnosu na kuhinju. Oko ostrva možete da kružite i ono vam daje mogućnost da sa obe strane udje u kuhinju. Iste je visine kao donji kuhinjski elementi a širina ostrva se kreće od 90-110cm zavisnosti od dizajna kuhinje i funkcionalnog rešenja.
Trpezarija u open space konceptu nekada je organizovana kao sastavni deo kuhinje, a nekada kao posebna celina, to zavisi od veličine enterijera. Ako imate mogućnost da je zasebno organizujete svakako to iskoristite. Ostrvo ili polusotrvo služiće vam za druženje sa ukućanima dok spremate hranu, za brze jutarnje obroke ili večerenje druženje. Dok trepezariju u tom slučaju možete korisitite za veća okupljanja i nedeljene ručkove sa porodicom i prijateljima.
Dnevne sobe u open space konceptu su organizaciono iste samo je razlika u njihovoj veličini, što određuje izbor i količinu nameštaja koji je potreban za nju.
Open space stanovi daju osećaj prostratosti pa se jednako primanjuje u malim i velikim enterijerima. Ako imate mogućnosta za ovakvu organizaciju prostora savakako je iskoristite.
Pogledajte i neka naša rešenja open space prostora koje smo mi projektovali za naše investitore. Naša ponuda obuhvata projektovanje open space životnog prostora, tzv. open space stanovi ili poslovnog prostora, koncepta open coworking space.